Biomedische wetenschappen

Hoe voorkom je obesitas? Is een erfelijke afwijking als taaislijmziekte (cystic fibrosis) te genezen? Hoe bestrijden we antibioticaresistentie? Zijn er met behulp van genetische data betere behandelmethodes te bedenken om kanker te bestrijden? Als biomedisch wetenschapper ga je op zoek naar antwoorden op dit soort vragen.Video wordt geladen..

Waar gaat Biomedische wetenschappen over?

Bij Biomedische wetenschappen leer je onderzoek doen naar de oorzaken van ziektes bij de mens en naar behandelmethodes om deze te bestrijden. Ook leer je hoe voorkomen kan worden dat mensen ziek worden.

Om te kunnen doorgronden wat er in een ziek lichaam gebeurt, leer je eerst in detail te begrijpen hoe het gezonde menselijk lichaam werkt. Dit bestudeer je op het niveau van moleculen, cellen, weefsels en organen. Je leert hoe ziektes ontstaan door onder andere te kijken naar de werking van virussen, bacteriën en afwijkingen in het DNA van het menselijk lichaam. Met die kennis kun je onderzoek doen naar bestaande en nieuwe behandelmethodes.

Microscopiepracticum

Microscopiepracticum

Waarom Biomedische wetenschappen aan de UvA?

 • Samenwerking met Academisch Medisch Centrum, het Nederlands Kankerinstituut en Sanquin
  We werken nauw samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC), het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Sanquin (het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst). Je volgt vakken op zowel het Science Park als het AMC en krijgt colleges over nieuwe ontwikkelingen van toponderzoekers van deze instituten.
   
 • Opleiding steekt uit boven de basiskwaliteit
  De opleiding heeft in 2018 opnieuw het predikaat 'goed' gekregen va de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie- organisatie). Dat betekent dat de opleiding systematisch uitsteekt boven de basiskwaliteit. Sterke punten van de opleiding zijn volgens het panel de focus op nieuwe biologie, de kleinschalige en activerende werkvormen en de stage in samenwerking met gerenommeerde onderzoeksinstituten.
   
 • Unieke onderwerpen zoals '-Omics' en Systeembiologie
  Uniek aan de UvA is de leerlijn '-Omics' en Systeembiologie. Hierbij leer je nieuwe onderzoekstechnieken zoals DNA Sequencing gebruiken, waarbij grote hoeveelheden data worden gegenereerd en geanalyseerd voor onderzoek naar nieuwe behandelmethodes, zoals meer gepersonaliseerde zorg bij kanker.
   
 • Gegarandeerde stageplaats van minimaal drie maanden 
  Tijdens je afstudeerproject werk je minimaal drie maanden mee aan een actueel onderzoek en word je begeleid door onderzoekers die nauw betrokken zijn bij de opleiding. De UvA garandeert studenten een stageplaats.
   
 • Sterke natuurwetenschappelijke basis 
  Biomedische wetenschappen aan de UvA biedt je een sterke natuurwetenschappelijke basis. De opleiding is gehuisvest op het Science Park en in het AMC. Op het Science Park zijn alle bètaopleidingen van de UvA, veel kennisinstituten en innovatieve bedrijven gevestigd. Zo profiteren we van een optimale wisselwerking tussen onderzoek, onderwijs en praktijk.

Biomedische wetenschappen aan de UvA iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma met het profiel natuur en techniek met biologie of natuur en gezondheid met natuurkunde
 • Je vindt biologie een interessant vak
 • Je hebt belangstelling voor de gezondheid van de mens en het ontstaan van ziektes
 • Je bent initiatiefrijk en een echte onderzoeker
 • Je wilt graag meewerken aan het oplossen van gezondheidsproblemen

Biomedische wetenschappen is een wetenschappelijke opleiding. Je moet veel, vooral Engelstalige, literatuur lezen met een academisch taalgebruik. Dat is geen probleem als je een voldoende hebt gehaald voor Engels.

Selectie en plaatsing Biomedische wetenschappen 2017-2018

Numerus Fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding en het aantal stageplekken te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Biomedische wetenschappen een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 175 plaatsen. Wil je je inschrijven voor deze opleiding? Hou dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2019 en de selectieprocedure die wordt gehanteerd. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (vrijdag 22 februari of dinsdag 26 februari 2019) en een toetsdag (zaterdag 16 maart 2019). De afgelopen jaren konden wij alle deelnemers aan de selectieprocedure een plaats bieden in de opleiding.

Verschil Biomedische wetenschappen en Geneeskunde

Weet jij nog niet of je Biomedische wetenschappen en Geneeskunde wilt studeren? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Verschil Biomedische wetenschappen - Geneeskunde

Dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

Liggen jouw interesses zowel bij Geneeskunde als bij Biomedische wetenschappen? De UvA biedt getalenteerde studenten de kans een dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen te doen.

Voorlichtingsdagen Biomedische wetenschappen

Verwante opleidingen


Diploma
BSc Biomedische wetenschappen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56990

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica