Bachelor Fiscale economie

Als fiscaal econoom ben je breed opgeleid en bestudeer je uiteenlopende vraagstukken over belastingen, hun economische betekenis en juridische inbedding. Wie weet adviseer jij de Minister van Financiën straks wel bij de invoering van nieuwe belastingmaatregelen, of speel je een rol bij de vormgeving van de verwachte hervorming van het belastingstelsel in Nederland. Lees hieronder meer over deze opleiding of ga via het menu links direct naar informatie over het studieprogramma, de toelatingseisen of lees verhalen van onze studenten onder 'Studenten vertellen'.Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Feeling voor economische én juridische kwesties

Belastingen zijn onontbeerlijk voor het functioneren van de overheid. Er is bijna geen aspect van het leven waarin de invloed van de fiscus niet doordringt. Met de belastingopbrengsten financiert de overheid onder andere zorg, onderwijs en cultuur. Helaas kan een euro maar één keer worden uitgegeven en dus moet goed bekeken worden waaraan de overheid haar geld besteedt. Deze materie is vaak complex, en goede beslissingen over belastingen vereisen dan ook een gedegen kennis van de werking van de economie. En daar komen de fiscaal economen om de hoek kijken.

Als student Fiscale economie leer je hoe en waarover belasting wordt geheven en waar dit belastinggeld naartoe gaat. Als fiscaal econoom moet je fiscale vraagstukken op zowel een economische als een juridische manier kunnen benaderen. Daarom volg je bedrijfseconomische, algemeen economische en juridische vakken, en leer je de economische en juridische aspecten van belastingen met elkaar in verband te brengen.

Fiscale economie iets voor jou?

  • Je hebt wiskunde A of B in je pakket. Wiskunde en Statistiek zijn belangrijke vakken in het eerste jaar;
  • Je bent goed in Engels, het eerste jaar volg je namelijk samen met studenten van de Engelstalige opleiding Economics and Business Economics;
  • Je wilt later gaan werken als bijvoorbeeld belastingconsulent, belastinginspecteur of bedrijfsfiscalist;
  • Je houdt ervan te puzzelen met getallen, bent secuur en analytisch en je kunt goed samenwerken;
  • Het is ook belangrijk dat je juridische interesse en goede communicatieve vaardigheden hebt;
  • Je kunt zelfstandig werken: je studeert per week veel zelf en/of bent op zoek naar literatuur. Het komt daarbij goed van pas wanneer je initiatief neemt en nieuwsgierig bent.

Heb je al gedacht aan ...? 

Er zijn meerdere mogelijkheden om het vakgebied te bestuderen: via hbo of wo.

Economie en Bedrijfskunde, bachelor, master, EP

Kerngegevens


Diploma
BSc Fiscale Economie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56402

Gepubliceerd door  Economie en Bedrijfskunde