Scandinavië studies

In de bachelor Scandinavië studies specialiseer je je in de Deense, Noorse of Zweedse taal, cultuur, geschiedenis én actualiteit. Je wordt een echte Scandinavië-specialist.Taal en cultuur van het hoge Noorden

Scandinavië associeer je gemakkelijk met Vikingen, Lego, de Nobelprijs, fjorden, design, Henrik Ibsen, Stieg Larsson en IKEA. De belangstelling voor Scandinavië wordt ook aangewakkerd door tv-series als Borgen, The Killing, The Bridge en Wallander. Al deze series, schrijvers, bedrijven en middeleeuwse figuren vertellen ons iets over Scandinavië, maar wat precies? En waarom kijken Nederlandse politici, wetenschappers, media, uitgeverijen, culturele instituten en bedrijven zo vaak naar Scandinavië? Als je in deze vragen geïnteresseerd bent, dan ben je helemaal op je plek bij Scandinavië studies. In deze bachelor leer je de Scandinavische talen goed beheersen en de cultuur, de politiek en de geschiedenis van de Scandinavische regio grondig kennen.

Scandinavië studies iets voor jou?

 • Je bent geïnteresseerd in de taal, literatuur en tradities van de landen in het hoge Noorden.
 • Je zoekt een opleiding waarin jij je kennis op het gebied van taal, cultuur en regio gaat toepassen in academisch onderzoek.
 • Het lijkt je leuk en interessant om een periode aan een universiteit in het buitenland te studeren.
 • Je wilt later graag werken bij organisaties die een band hebben met Scandinavië.

Waarom Scandinavië studies aan de UvA?

 • Scandinavië studies aan de UvA is de enige opleiding in de Benelux die een volledig bachelor aanbiedt voor de drie grootste Scandinavische talen: Deens, Noors en Zweeds. Je kiest een van de drie talen als hoofdtaal.
 • Het intensieve taalverwervingsprogramma zorgt ervoor dat je in korte tijd het Deens, Noors of Zweeds op hoog niveau leert spreken, schrijven, lezen en verstaan. De andere twee talen leer je lezen en verstaan.
 • Aan het einde van het tweede jaar is je taalvaardigheid in je hoofdtaal zo goed dat je in het derde jaar tijdens een verblijf aan een Scandinavische universiteit onderwijs in het Deens, Noors of Zweeds kunt volgen.
 • Je bestudeert het ontstaan en de ontwikkeling van alle drie de Scandinavische talen. Onderwerpen zijn o.a. de taal en cultuur van de Vikingen, maar ook de taal van de hedendaagse nieuwe media en digitale cultuur.
 • Je bestudeert de Scandinavische cultuur, literatuur en maatschappij, uiteenlopend van de sociaaleconomische, politieke en maatschappelijke verhoudingen,  migratievraagstukken, het Arctisch gebied, verstedelijking, de post-moderne detective, film- en televisiedrama tot de onderlinge verstaanbaarheid in Scandinavië.
 • In een drietal interdisciplinaire hoorcolleges over Europese cultuurgeschiedenis word je vaardig in de methoden en technieken voor wetenschappelijk onderzoek. Je volgt deze colleges samen met studenten van andere taalopleidingen en Europese studies, waardoor je ook profiteert van de expertise van docenten uit andere vakgebieden.
 • Je wordt in Amsterdam al snel ondergedompeld in kunst, cultuur, literatuur en taal. Met studiegenoten en docenten bezoek je regelmatig een tentoonstelling of een toneelvoorstelling. Een stageplaats is hier niet moeilijk te vinden.
 • Studievereniging Nordom organiseert jaarlijks een studiereis naar Scandinavië, met o.a. een bezoek aan een zusteruniversiteit.

Studeren in deeltijd

Je kunt Scandinavië studies ook in deeltijd studeren. De deeltijdopleiding duurt vierenhalf jaar. Je volgt per studiejaar minder vakken dan de voltijdstudenten en je haalt 40 studiepunten (in plaats van 60) per studiejaar. De colleges worden alleen overdag gegeven; je volgt ze samen met de voltijdstudenten.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Scandinavische talen en culturen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56807

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen