Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Theaterwetenschap

Een theatervoorstelling is een complex geheel van tekst, geluid, decor, kostuums, belichting en het spel van de acteurs. Als theaterwetenschapper bestudeer je alle elementen die een theatervoorstelling tot een magisch geheel maken.

Houd me op de hoogte

Hoe schrijf ik me in?

De magie van het theater

Het woord ‘theater' roept associaties op met rood pluche, schmink, staande ovaties en grote acteurs. Tegelijkertijd is theater ook in het alledaagse leven aanwezig. Kranten berichten graag over politieke ‘drama’s’ en hoe vaak wordt er niet iemand beticht van ‘toneel te spelen’?

Als theaterwetenschapper leer je te ontrafelen hoe een voorstelling in elkaar steekt en kijk je naar het effect van de voorstelling op het publiek. Het kan daarbij om toneel gaan, maar ook opera, cabaret, mime of dans. Je bestudeert de afzonderlijke elementen van een voorstelling, zoals tekst, regie, decor, kostuums, belichting, het spel van de acteurs, de muziek en soms zelfs filmbeelden.

Theaterwetenschap is een studie die je voorbereidt op een functie in de theaterwereld, of breder in de wereld van kunst en cultuur. Uiteraard besteed je aandacht aan de praktische kant van het maken van theater, zoals het produceren van een voorstelling, het schrijven van toneelstukken en recensies of het bewerken van proza naar drama, maar de focus ligt op de wetenschappelijke analyse van voorstellingen en de geschiedenis en de theorieën van theater en performance.

Bekijk het studieprogramma

Theaterwetenschap iets voor jou?

  • Ja, als je een brede culturele belangstelling hebt en je later wilt gaan werken als bijvoorbeeld dramaturg, recensent, programmeur of beleidsmedewerker.
  • Theaterwetenschap is geen concrete beroepsopleiding. Als je interesse uitgaat naar een opleiding tot regisseur, acteur of decorontwerper, dan is een theaterschool of kunstacademie geschikter.
  • Tijdens je studie moet je veel lezen en ook regelmatig voorstellingen bezoeken. Een goede beheersing van het Engels werkt in je voordeel; een groot deel van de vakliteratuur is in deze taal geschreven.

Wat zijn de toelatingseisen?

Waarom Theaterwetenschap aan de UvA?

  • De UvA heeft de enige opleiding Theaterwetenschap in Nederland. Het is een breed vakgebied. De opleiding richt zich vooral op de ontwikkelingen van het theater in het Nederlandse taalgebied, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar theater in Europa en de rest van de wereld.
  • ​De UvA heeft een eigen Universiteitstheater in de Nieuwe Doelenstraat, waar studenten naar hartenlust kunnen experimenteren.
  • Amsterdam telt veel theaterzalen en theatergroepen. Het onderzoeksobject van de theaterwetenschapper, de voorstelling, is in Amsterdam dan ook altijd dichtbij. Bijna alle voorstellingen die in Nederland gespeeld worden, kun je in Amsterdam zien.
  • Theaterwetenschap onderhoudt uitstekende contacten met theaters als het Muziektheater, de Stadsschouwburg, de Brakke Grond en Frascati en met vooraanstaande theater- en dansgezelschappen als Toneelgroep Amsterdam, ICK en de Toneelmakerij.
  • Theaterwetenschap werkt ook nauw samen met de Theaterschool Amsterdam en andere theateropleidingen in binnen- en buitenland. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats van studenten en docenten van verschillende universiteiten in Europa en de rest van de wereld.
Video wordt geladen..
-

Lees hier over de keuzeruimte en minors

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Theaterwetenschap ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Voorlichting en contact

Brochure

Lees de informatie over de opleiding nog eens rustig na:

Brochure aanvragen

Kerngegevens

Theaterwetenschap
Diploma BA Theaterwetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56702